3 fede øer ud for Slagelse

På det sydvestlige Sjælland finder du en af Danmarks ældste og mest historiske byer, nemlig handelsbyen Slagelse. Byen er Sjællands ottendestørste og hjemsted for intet mindre end Garderhusarregimentet, hvor knapt 2000 soldater huses. De flest kan nok også nikke genkende til at have hørt byens navn i forbindelse med 90?ernes kvindehåndbold, hvor ingen ringere end den ikoniske jantelovsmodstander Anja Andersen stod i spidsen som holdets træner. Men nok om historie og håndbold, for i Slagelse kommune finder man nemlig også tre af Danmarks mere oversete øer, som ikke desto mindre fortjener lidt opmærksomhed.

 

Agersø ? idyl fra gamle dage

Først på listen tager vi et dyk tilbage i tiden og besøger den idylliske ø Agersø. Øen befinder sig et stenkast fra Sjællands sydvestlige kyst og er præget marker og små skovområder. I denne lille oase væk fra de sædvanlige turiststrømme er det som om, at tiden går lidt langsommere, luften er lidt renere, og glasset er halvt fyldt frem for halvt tomt. Agersø er et af de steder i Danmark, hvor man for alvor har muligheden for at bryde væk fra livets mere og mere travle gang og rent faktisk nyde at slappe af. Er man i humør til at få den landlige ø-stemning ind under huden, er der gode muligheder for at gå ombord på en traktortur tværs over den skønne ø. Rekreation, afslapning idyl er altså nøgleordene for den knapt 7 kvadratkilometer store ø.

 

Omø ? less is more

Fortsætter man ruten fra Agersø ender man omtrent 2 kilometer senere på naboøen Omø, der efter Omøboernes eget udsagn er det bedste sted på jorden for såvel unge som gamle. Den lille ø ligner på mange måder sin storebror Agersø, men er om muligt i endnu højere grad et eventyr uden om de typiske turistruter. Her har du virkelig muligheden for at finde fred og ro og fordybe dig i landskabet eller en god bog. Med kun 157 beboere, er der desuden et stærkt og sammentømret lokalliv, som man hurtigt kan lade sig rive med af. Øen har hverken mere eller mindre end to bebyggelser; Kirkehavn hvor du finder færge-, lystbåde- og fiskerihavn, og Omø By der ligger midt på øen ? det skulle lige være til at overskue.

 

Sprogø ? den som løfter broen

Den næste kender du garanteret. Af placering i hvert fald, men måske også af navn. Sprogø kendes af langt de fleste som den der lille knold i Storebælt, broen hviler på undervejs mellem Jylland og Sjælland. På den lillebitte ø knejser et stribet fyrtårn som med sikker hånd guider forbipasserende skibe. Nedenfor fyrtårnet ligger et par gulkalkede bygninger, der fra 1923 ? 61 tjente som intet ringere end et tvangsfængsel og en opdragelsesanstalt for kvinder, man mente udgjorde en erotisk fare for samfundet. Det er da næsten et besøg værd.

 

Der er ingen tvivl om, at Slagelse i sig selv er en flot by, men kommunens små øer bidrager med en idyl og ro, der kan være svær at finde andre steder i landet. Hvis ikke man er på jagt efter afslapning og rekreation, kan man altid tage et smut forbi Sprogø og se, hvor man gjorde af datidens løsslupne kvinder.