Kreta i Grækenland – Guide til ferien

Kreta er et andet interessant sted at tage hen på din ferie i Grækenland. Det er en af de mere bemærkelsesværdige og den største af de mange øer i landet. Den ligger i Middelhavet mellem Kretahavet og det Libyske Hav. Kreta er omkring 260 kilometer lang og 60 kilometer bred. Øen er opdelt i fire præfekturer, nemlig Chania, Rethimno, Heraklion og Lasithi. Kreta anses for at være en af de smukkeste af de græske øer og er altid værd at udforske.

Det største og vigtigste præfektur på Kreta er Heraklion. Her bor der ca. 275.000 indbyggere og er den største by og betragtes som hovedstad på hele øen. Turisme er Kretas vigtigste industri. Økonomien er hovedsageligt drevet af turisternes ankomst til kysterne. Det er derfor, at man tager hensyn til sine besøgende med omhu og forsøger at sikre, at turisterne får en vidunderlig tid på øen. Når alt kommer til alt er det turisterne, der pumper blod i øens økonomi.

Kreta blev engang betragtet som centrum for den gamle minoiske civilisation. Øen giver vidnesbyrd om denne gamle bronzealderkulturs resultater, viden og magt gennem de forskellige paladser, grave og andre hellige steder, der findes i hele området. Dette giver en historisk baggrund, der kan vejlede turisterne om, hvad de skal kigge efter, mens de er på Kreta.

Det vigtigste sprog, der bruges på Kreta, er græsk. Og da øen er en vigtig turistdestination, kan mange af indbyggerne forstå og tale engelsk. Selv dem, der bor i de små landsbyer på øen, kan tale og forstå engelsk, hvilket gør kommunikation med udlændinge ikke så meget af et problem på øen.

Det kan lade sig gøre at komme ind på øen på forskellige måder. Med fly kan man komme til Kreta via de tre betydelige lufthavne, der ligger på øen. Der er Nikos Kazantzakis-lufthavnen, der ligger i Heraklion. Der er også Daskalogiannis militærlufthavn tilgængelig i Chania, hvor turister kan lande på Kreta. Der findes også en ny offentlig lufthavn i Sitia, som besøgende også kan benytte sig af for at komme ind på Kreta. Der er flere flyvninger til Kreta, som normalt afgår fra den græske hovedø.

Øen kan også nås med færge. Der er forskellige færgeforbindelser placeret på det græske fastland samt på de andre øer, der betjener Kreta. Turen tager normalt 2,5 timer fra fastlandet. At komme rundt på Kreta kan gøres via en busforbindelse til det indre af øen, som kører rundt på øen. Busserne kører ret hyppigt og betjener mange dele af øen. Nogle busser omdirigerer endda ture fra deres sædvanlige rute for at bringe turister til små landsbyer, hvis de bliver bedt om det. Offentlig transport er langt den mest bekvemme og overkommelige måde at komme rundt på Kreta på.

Du kan også leje en bil, hvis du ønsker et mere privat og personligt eventyr på dit besøg på Kreta. Men turisterne skal muligvis medbringe deres kørekort til dette og sikre sig, at bilforsikringen dækker dem til de steder, der skal besøges. Benzinstationer lukker også tidligt, normalt omkring kl. 19.00.

Det kan være vigtigt for turister i privatbil at tanke op på forhånd, så de ikke lader en tom benzintank på en isoleret del af øen ødelægge deres Grækenland-ferie.